7. 11. 2023

 

Projekt „Pohled z ptačí perspektivy“

Třetí výšlap v rámci projektu se koná v pátek

10. listopadu 2023 na vyhlídkovou věž kostela  v Soběšíně.

Průvodcem bude paní Vlasta Roubiczeková.

V poklidné vesničce na břehu Sázavy je možné spatřit za nízkou zídkou s oválným půdorysem pozdně románský kostel sv. Michala archanděla. Kostelík je jednolodní stavba s půlkruhovou apsidou a na západě s nevysokou hranolovou věží. V západním štítu lodi můžete objevit původní střílnové okénko. Uvnitř kostela naleznete ploché stropy, apsidu s klenutou konchou. K bráně k hlavnímu vchodu od silnice vede krátké schodiště s jedním odpočívadlem.

Kostel byl postaven kolem roku 1250 pány ze Soběšína jako součást tvrze, střežící brod přes řeku Sázavu. Nejnovější poznatky, získané při nedávné opravě kostela, upřesnily nebo dokonce pozměnily pohled na tuto velmi cennou kulturní památku.

Loď a presbytář s původním kamenným oltářem a svatostánkem, byly postaveny najednou a tvoří harmonický celek. Proto byl původní prostor raně gotického presbytáře obnoven, neboť je dokonale architektonicky propracovaný, a zároveň odpovídá současným bohoslužebným předpisům.

Unikátní je také středověká freska sv. Kryštofa, objevená v nadživotní velikosti na severní stěně lodi. Ze západního okna rozložité barokní věže je překrásný pohled do údolí Sázavy, které protíná trasa Sázavského pacifiku.



Žádné komentáře:

Okomentovat