1. 6. 2019

Muzejní noc v divišovské synagoze


Muzejní noc v divišovské synagoze
     Akce, která se konala v pátek 31. 5. byla součástí celorepublikového festivalu muzejních nocí, který letos slaví již patnácté narozeniny. Program jsme zahájili na židovském hřitově. Průvodkyněmi nám byla paní Anna Fassati, která nás seznámila se strastiplným životem Židů v době 2. světové války. Porovnávala život Židů v Divišově a v Benešově, připomněla podobnost a rozdíly. Poté se ujala slova paní Veronika Dubová, která pracovala na izraelském velvyslanectví, učila na židovské škole, v současnosti pracuje u izraelské letecké společnosti. Vysvětlila nám vývoj hebrejštiny a přečetla nám jeden z připravených textů Žalm Davidům a zasvětila do tajů hebrejštiny. Naučila nás pár hlásek a díky ní jsme na konci setkání přečetli vybraná hebrejská slova – šalom - mír, atd.
     Od 18 hodin bylo připraveno slavnostní vyhlášení amatérské fotografické soutěže na téma Židé. Ceny předal pan Vít Švajcr, který byl zárověň předsedou odborné poroty. Sponzorem cen pro vítěze byl tradičně Městys Divišov.
     V 18:30 se opět ujal slova pan Vít Švajcr, který je předsedou fotoklubu COVERT ART Vlašim a zahájil vernisáž fotoklubu "Mezi světy".
     Ve 20 hodin přišla třešnička na dortu celého programu, recitál "zpívajícího právníka" JUDr Ivo Jahelky.
Na své si přišli všichni, kteří se v hojném počtu muzejní noci zúčastnili. Děkuji.
Fotografie najdete ve fotogalerii.

Žádné komentáře:

Okomentovat