20. 2. 2012

KMD - QUASIMODO


25.5.2012 18:00 - pátek - QUASIMODO
v divadle: Divadlo Hybernia, Na Příkopě 31, Praha 1.
* * * * * * * * * *
           Romantický muzikál z Paříže na motivy známého románu Victora
Huga, Chrám Matky Boží v Paříži.
       Velkolepá katedrála Matky Boží se tyčí nad osudy lidí v pařížských
ulicích. Bdí nad každodenními příběhy plnými lidské touhy po štěstí a lásce již několik století. Jaké ale byly tyto příběhy v době, kdy víra v lásku
bylo to jediné, co člověk měl? V době, kdy se pro lásku umíralo?
       Muzikálová podívaná v Divadle Hybernia, plná působivých choreografií a emotivních obrazů, Vás do těchto časů romantické Paříže 15. století zavede.
Hrají a zpívají: Quasimodo - Tomáš Trapl / Csongor Kassai, Esmeralda – Radka Pavlovčinová / Markéta Procházková, Pierre Gringoire - Ondřej Ruml / Jan Cina, Claudius Frollo - Jiří Korn / Marián Vojtko, Phoebus - David Kraus / Roman Vojtek, Lily - Zdenka Trvalcová / Kamila Nývltová / Lucia Molnárová, Džali - Adéla Hájková / Zuzana Kábrtová, Gubula - Radka Fišarová, Špindíra - Petr Vančura / Jan Cina a další ...  (obsazení bude průběžně doplňováno)Libreto: SKUTR Texty písní: Petr Kolečko Hudba: Petr Kaláb, Jan Maxián, Jakub Prachař Režie: Martin Kukučka
Příběh se odehrává ve středověké Paříži v r. 1482, tedy v době vlády francouzského krále Ludvíka XI. (1461 - 1483). Autor zde popisuje různé společenské vrstvy, od krále přes vysoké duchovenstvo, šlechtu a studenty až po společenskou spodinu (žebráky, zloděje, prostitutky). Seznamuje čtenáře také se známými místy středověké Paříže, ale i s jejími malými spletitými uličkami (Soudní palác, Dvůr divů – shromaždiště vyděděnců). Dominantou díla je samozřejmě pařížská katedrála Notre Dame (Chrám Matky Boží). S katedrálou jsou spjaty životní osudy hlavní postavy Quasimoda, hrbatého, téměř hluchého a na jedno oko slepého zvoníka, kterého se v dětství ujal kněz Frollo, za což mu zůstal po celou dobu vděčný a oddaný. Kvůli Frollovi se Quasimodo pokusí o únos cikánské tanečnice Esmeraldy, do níž je Frollo zamilován. Únos Quasimodovi překazil Phoebus z Châteaupers, do nějž se poté Esmeralda zamilovala. Quasimodo je zatčen a odsouzen k trestu na pranýři. Esmeralda s ním má soucit, přinese mu na pranýř vodu, za což se do ní zamiluje, i když ví, že marně. Frollo i Quasimodo jsou nešťastně zamilováni do krásné Esmeraldy. Esmeralda ale jejich city neopětuje, Frolla nenávidí, Quasimoda ji je líto, je zamilována do Phoeba. Frollo, ze žárlivosti zaútočí na Phoeba, Esmeralda se domnívá, že je mrtev. Phoebeus ale přežil. Esmeralda je nespravedlivě, za pomoci útrpného práva, obviněna k trestu smrti, za vraždu Phoeba a čarodějnictví, spolu se svou kozou Džali, se kterou prováděla kejklířské kousky. Quasimodo v den popravy Esmeraldu unese do chrámu, kde ji poskytne azyl a přizná se, že ji tajně miluje. Frollo přemlouvá Esmeraldu, aby se stala jeho milenkou, ona odmítá. Esmeralda je později popravena, Frollo by ji mohl zachránit, ale nechtěl, když nemohl mít její lásku on, nechtěl aby milovala kohokoliv jiného a raději ji nechává zemřít na šibenici. Quasimodo se za popravu mstí, shodí Frolla z věže chrámu, čímž svého vychovatele zabije. Po letech je Quasimodova kostra nalezena v hrobce u Esmeraldy. Quasimodo Esmeraldu velmi miloval, tak raději dobrovolně zemřel v jejim objetí, než aby žil bez ní.
Quasimodo je typickou romantickou postavou vybudovanou na kontrastech: jeho ohyzdný zevnějšek ostře kontrastuje s čistotou jeho srdce, svým zevnějškem okolí odpuzuje, lidé ho nenávidí, domnívají se, že je ztělesněním zla. Ve skutečnosti je však schopen těch nejhlubších a nejčistších citů. Obdobně na kontrastech je vybudována postava cikánské tanečnice Esmeraldy, která, ač vyrůstala v prostředí pařížského podsvětí mezi prostitutkami a zloději, si zachovala mravně čistý život.
Odjezd z divišovského náměstí v 16:30 hodin.
Poplatek 180,-- můžete uhradit od 2. května 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat