17. 9. 2011

.....i motýli jsou volní... KMD 3. 10. 2011



i motýli jsou volní … láfstory, kterou svět ještě neviděl

a někteří nikdy neuvidí. nebuďte mezi nimi! příběh o nelehkém dospívání, osamostatňování a lásce rámcově zasazený do doby přílivu vlny hippies.
3. 10. 2011. odjezd v 17:30 hodin z náměstí. Vybíráme 180,-- Kč.

Leonard Gershe
hrají: A. Kulovaná / M. Doležalová, L. Král, J. Smutná a J. Saic
překlad: Ivo T. Havlů
hudba: Petr Malásek
režie: Karel Smyczek
délka představení: 2 h 20 min, 15 minut přestávka
Leonard Gershe
- narozen 10. června 1922 v New Yorku, dramatik, scénárista, skladatel, u nás neprávem nepříliš známý, proslavil se především svou spoluprací s filmem a televizí. Už v padesátých letech realizoval televizní seriál (Private Secretary) a především se podílel na vzniku oscarového muzikálu Funny Face (v hlavních rolích Audrey Hepburn a Fred Astaire, rok 1957), pod nímž byl podepsán nejen jako scénárista, ale spolu s Georgem Gershwinem také jako autor hudby. Zemřel 9. března 2002 následkem mrtvice.
K napsání Motýlů inspiroval Gershe podle vlastní slov rozhlasový pořad. Šlo o zpověď slepého mladého muže, který vyprávěl o svém životě a pocitech. Jeho schopnost vyrovnat se s handicapem Gershe upoutala.
Když slyšíte dialogy jako -
"homosexuály teď cpou do všeho... do románů, do divadel, do filmů"
nebo
"nevím, proč se dneska hry i filmy tak soustřeďují na nahotu, oplzlosti a zvrácenosti"
či dokonce
"slyšela jsem sice, že to jde s divadlem z kopce, le netušila jsem, že je to až takový sešup"
- řeknete si, že jde o současný text. Ale Leonard Gershe ho napsal před více než třiceti lety a hru tak situoval do období začátku postupného odeznívání hlavní vlny hippies. A to jsme chtěli respektovat. Myšlenkově i pocitově je to podstatné především pro postavu dívky Jill (byť je to u ní někdy póza). Určitá odvázanost, bezprostřednost i vztah k volné lásce mají dneska, alespoň se domnívám, poněkud jiný obsah. A možná je v tom ale ode mne také kus nostalgie na vlastní mládí… Tento dobový rámec připomínám proto, že upřesňuje ono setkání dvou světů, v němž se Jill a Don „rozkoukávají“. Já doufám, že se nám to podařilo vyjádřit milou formou.
(Karel Smyczek)

Žádné komentáře:

Okomentovat