19. 4. 2010

Výlet turistického kroužku - soutok řek Blanice a Sázava

Sázava je řeka v kraji Vysočina a ve Středočeském kraji v České republice. U Najdeku a Šlakhamrů tvoří Sázava část historické zemské hranice Čech a Moravy. Odvodňuje část Českomoravské vrchoviny a severní oblast Středočeské pahorkatiny. Vodáci a trampové ji často nazývají Zlatá řeka. Neoficiální název nesouvisí s dolováním zlata v Jílovém, ale s barvou vody, kterou způsobuje odnášení jílovité půdy a která je zvláště dobře vidět na soutoku s Vltavou. Plocha povodí je 4350 km². Celková délka je 225 km, z toho je 208,3 km sjízdných na sportovní lodi.
Blanice označovaná též jako Vlašimská Blanice je řeka převážně ve Středočeském kraji. Je to levostranný přítok řeky Sázavy. Její celková délka činí 66 km. Plocha povodí měří 543,7 km².
Český Šternberk 
Obec se nalézá 310 m nad mořem na zákrutu řeky Sázavy. Jižně od Městyse je hrad Český Šternberk. Sousedních obcí jsou Čeřenice na severu, Malovidy na severovýchodě, Zalíbená a Otryby na východě, Čejkovice a Soběšín na jihovýchodě, Radonice na jihu, Šternov na jihozápadě a Drahňovice na severozápadě.

Žádné komentáře:

Okomentovat